De Italiaanse keuken

Italië het land van pasta, pizza, koffie & wijn, maar dat zou echt te kort door de bocht zijn. De Italiaanse keuken, is bij wereldkeuken westzaan samengevoegd met de spaanse tapas in de mediterrane keuken, is een van de meeste beroemde en geïmiteerde wereldkeukens. Welk restaurant heeft er geen pizza of pasta op zijn menukaart staan, stuk voor stuk ongekende populaire gerechten uit Italië.

Om je een kijkje te geven in de Italiaanse keuken nemen je eerst mee naar de menukaart, een Italiaans menu bestaat uit de volgende gerechten;

  • Antipasto (koud voorgerecht bijvoorbeeld ham en meloen)
  • Primi Piatti (warm pasta voorgerecht)
  • Secondi piatti (hoofdgerecht)
  • Contorni (bijgerechten)
  • Dolci (dessert)
  • Café (espresso)
  • Digestivo (likeur bijvoorbeeld Limoncello of Grappa)

 

Een salade of een insalata is in Italië een apart gerecht en wordt niet tegelijk met het hoofdgerecht gegeten.

 

Antipasto

Dit is een licht, koud gerecht dat voor de pasta geserveerd wordt denk hierbij bijvoorbeeld aan mozzarella met tomaat, carpaccio, diverse vleeswaren of stukjes brood.

 

Primi Piatti (eerste borden)

Bestaat altijd uit een pasta gerecht en in enkele noordelijke Italiaanse streken kan dit ook risotto zijn.

 

Secondo Piatta (tweede borden)

In deze gang serveren ze vlees of vis, hoe dichter bij de zee hoe meer vis er op het menu staat. Deze gerechten worden geserveerd zonder bijgerechten, de contorni gerechten moet je er zelf los bij bestellen.

 

Contorni

Bijgerechten zijn bijvoorbeeld aardappeltjes uit de oven of gegrilde groente, ze staan los vermeld op de menukaart en zijn voor weinig geld bij te bestellen.

 

Dolci

Zoet zoeter zoetst lijkt het motto van de Italiaanse keuken als het op het dessert gaat. Een grote bekende is de Tiramisu die bestaat uit cacao, mascarpone en espresso. Wist u dat de bekende Nutella chocoladepasta afkomstig is uit Italië?

 

Espresso

Italiaanse koffie die de hele dag door wordt gedronken, deze Italiaanse drank wordt in een heel klein verwarmd kopje geserveerd en heeft een sterke smaak, vaak wordt er daarom veel suiker toegevoegd. Espresso bevat wel minder cafeïne door de speciale branding van de koffiebonen. Een leuk weetje, cappuccino is in Italië een ochtenddrankje voor bij het ontbijt.

 

Digestivo

Dit drankje is de afsluiting van het diner en heeft een positief effect op de spijsvertering. Grappa is hier erg populair samen met de limoncello, Grappa is een drankje met een hoog alcoholpromillage gemaakt uit restanten van de druiven. Om de drank zachter en wat zoeter te maken is er vaak een siroop aan toegevoegd.

 

Grappa

Een glaasje Grappa na een kopje espresso wordt een Amazza-café genoemd en een Grappa toegevoegd aan een espresso noemen ze een café coretto. Limoncello is een frisse citroenlikeur. Helaas hebben we geen grappa maar wel veel andere dranken bij ons bij de prijs inbegrepen.

Naast deze dranken staat Italië bekend om de wijn, het is niet voor niets een van de grootste wijnlanden ter wereld. Dit komt vooral door het diverse aanbod, Italië beschikt over meer dan 300 soorten druiven. Door de diverse streken met eigen klimaat is er een groot aanbod van variatie op wijngebied. Zo staat Sicilië bekend om haar hoge temperaturen en het feit dat er voor de druiven bijna geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn. De bekende Chianti wijn is afkomstig uit het heuvelachtige Toscane. De Prosecco komt uit de streek Veneto waar Venetië en het toeristische Gardameer liggen.

 

Recept Tiramisu

We geven je graag dit basisrecept voor een heerlijke Tiramisu dessert;

De bereidingstijd van dit recept is ongeveer 25 minuten.

Ingrediënten Tiramisu:

  • 1 kopje sterke koffie (espresso)
  • 4 eieren
  • Scheutje van ongeveer 8 eetlepels Amaretto
  • 500 gram mascarpone
  • 20 gram suiker
  • pak lange vingers
  • cacaopoeder
  • zout

Verder heb je een grote schaal nodig, met dit recept maak je ongeveer 8 grote porties.

 

Bereiding Tiramisu:

  1. Begin met het maken van een kopje sterke koffie en laat dit afkoelen, nadat de koffie is afgekoeld kan je het mengen met de Amaretto.
  2. Splits de eieren en doe zowel de eiwitten als de dooiers in een aparte kom.
  3. Bij de eiwitten voeg je een beetje zout toe en klop ze stijf. Als de eiwitten niet uit de kom lopen als je deze op zijn kop draait is het mengsel in orde.
  4. Klop de dooiers samen met de suiker tot een romig mengsel. Roer hierna de mascarpone er door. Als het mengsel glad is spatel je voorzichtig de geklopte eiwitten erdoor.
  5. Bedek de schaal met een laag lange vingers met de suikerzijde naar boven. Giet de helft van de koffie over de lange vingers in de schaal.
  6. Verdeel hierna de helft van het eimengsel over de lange vingers. Bedek dit met een laag lange vingers en besprenkel dit met de koffie. Verdeel tot slot het laatste eimengsel over de 2e laag lange vingers.
  7. Doe flink wat cacao in een zeef en bestrooi de tiramisu zodat er een dikke laag cacao ontstaat. Dek de tiramisu af met plastic folie en laat minstens 3 uur in de koelkast staan. Tiramisu kan ook prima de avond ervoor gemaakt worden.

 

Recept Verse Pesto:

Een gemakkelijk pasta pesto recept mag uiteraard niet ontbreken daarom geven wij u ons favoriete gemakkelijk & snelle recept, heerlijk als lunch of diner.

Wat heb je nodig voor de pesto:

  • 2 tenen verse knoflook
  • (zee)zout
  • 50 gram basilicumblaadjes
  • 15 gram pijnboompitten
  • 30 gram geraspte pecorino (harde Italiaanse schapenkaas)
  • 100 ml extra vergine olijfolie
  • 75 gram geraspte Parmezaanse kaas

 

Stop de gepelde knoflook in de keukenmachine en voeg daarna het zout toe, laat dit mengen en voeg ook de basilicumblaadjes toe als deze gemengd zijn voeg je de pijnboompitten toe. Vervolgens de pecorino en een scheutje olijfolie en voeg daarna de Parmezaanse kaas en de rest van de olie toe totdat je een mooie structuur krijgt.

 

De pasta

Verse pasta is natuurlijk het beste om toe te voegen aan je verse pesto, omdat dit een tijdrovende klus kan zijn kun je ook prima kan en klare pasta gebruiken, spaghetti is bij dit gerecht een aanrader.  

Meng de pasta samen met de pesto en voorzie de gerechten bij het serveren van wat extra pecorino of Parmezaanse kaas en eventueel nog een scheutje olijfolie. Bij wereldkeuken westzaan kun je tegen een vaste prijs alles proeven.

Buon appetito!