Meer over Italie

Italie is de bron van de Italiaanse keuken.

Rome

Rome is ongetwijfeld één van de mooiste steden van Europa. Deze hoofdstad van Italië werd al voor de jaartelling gesticht en wordt dan ook de Eeuwige Stad genoemd. In het Romeinse tijdperk was het zelfs de belangrijkste stad ter wereld. Tegenwoordig zijn er dan ook nog steeds een aantal van deze prachtige bouwwerken te bewonderen, maar zijn er ook genoeg andere dingen te doen. Zo kan je er natuurlijk goed winkelen en stappen. Daarnaast is het weer er over het algemeen ook behoorlijk lekker, waardoor Rome een absolute aanrader is voor een korte citytrip of een langere vakantie.

 

Bezienswaardigheden in Rome

Monumenten en bouwwerken

 

Colosseum

Ook bekend als: Colosseo, Coliseum, Amphitheartum Flavium
Het Colosseum is bijna 2000 jaar oud en was het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk. De jaren hebben hun tol geëist, met aardbevingen en vele plunderingen van het marmer en andere bouwmaterialen. Deze werden na de val van het Romeinse Rijk gebruikt voor de bouw van andere gebouwen. Pas in de achttiende eeuw kwam hier een einde aan.
Toch is het Colosseum nog altijd een erg indrukwekkend bouwwerk. Vooral als je je bedenkt hoe mooi het er vroeger uitzag en wat voor spectaculaire schouwspelen er zich hebben afgespeeld.
De entree tot het Colosseum bedraagt 11 euro.

Adres: Piazza del Colosseo
Station/halte: Metrostation Colosseo (Lijn B)
Kerken en kathedralen

 

Pantheon

Sinds de zeventiende eeuw is het Pantheon in gebruik als kerk, maar werd oorspronkelijk gebouwd voor de Romeinse goden. Het Pantheon zelf is dan ook veel ouder en stamt uit de tweede eeuw na Christus. Het werd herbouwd nadat het oorspronkelijke gebouw in vlammen opging. Het huidige Pantheon is echter één van de best bewaarde gebouwen uit de oudheid. Het marmer en brons is door de eeuwen heen wel van de buitenkant gehaald, maar de binnenkant ziet er nog altijd prachtig uit. De grote koepel waardoor het licht naar binnenkomt blijft een adembenemend gezicht.

Het Pantheon bevindt zich op het leuke plein Piazza della Rotonda, waar veel gezellige terrasjes, eettentjes en winkels te vinden zijn.
De entree is gratis.

Adres: Piazza della Rotonda

 

Uitgaan in Rome

Algemeen

Het beste uitgaansgebied en waar ook veel wokrestaurants zijn in Rome is de wijk Testaccio. Hier bevinden zich de beste clubs en discotheken van de stad. Het stappen in Rome is wel vrij prijzig: bij de populaire plekken durven ze gerust 10 euro te vragen voor een drankje. De Italianen staan erom bekend zich stijlvol te kleden, dus houd daar zelf ook rekening mee. De uitsmijters zijn namelijk nogal streng. Wil je niet in een lange rij staan, dan is het verstandig om al vroeg naar de clubs te gaan.

Discotheken & clubs

Goa

De Goa is al tijden de bekendste stapplek in Rome. Het is een populaire club waar de muziek varieert van R&B; tot dance, met af en toe een bekende DJ. Naast de muziek komt het publiek vooral ook om te kijken en bekeken te worden. De Goa bevindt zich net buiten uitgaanswijk Testaccio, in Ostiense. De entree bedraagt 15 tot 20 euro, inclusief een drankje. Losse drankjes kosten zo’n 5 tot 10 euro.

Adres: Via Libetta 13
Wijk/stadsdeel: Ostiense

Akab

Akab is een erg goede club met een wat rauwere uitstraling. De tent is minder gelikt, waardoor er wat meer een underground sfeertje hangt. De Akab staat bekend om de goede muziek en bekende artiesten als Jamiroquai en Tiga hebben de tent al eens bezocht. De entree is vaak gratis, maar voor drankjes betaal je al snel een tientje.

Adres: Via Monte Testaccio 69
Wijk/stadsdeel: Testaccio
Website: http://www.akabcave.com/

La Maison

Zodra een uitgaansplek een Franse naam heeft, dan is het meestal een vrij chique tent. La Maison is geen uitzondering met luxe sofa’s en kroonluchters aan het platfond. Het publiek is dan ook altijd netjes gekleed en de uitsmijters zijn kieskeurig met wie ze binnenlaten. Overdag kan je er sushi eten, maar ‘s avonds wordt er loungemuziek en R&B; gedraaid. Echt uitbundig is het dus niet, maar wel een ideale plek om lekker te loungen.
De entree is 15 tot 20 euro. De prijs van een drankje ligt ook weer rond de 10 euro. La Maison is gelegen in het oude centrum van Rome, vlakbij Piazza Navona.

Adres: Vicolo dei Granari 3
Wijk/stadsdeel: Oude centrum
Website: http://www.lamaisonroma.it/

 

Winkelen in Rome

Algemeen

Als Italiaanse hoofdstad staat Rome natuurlijk ook bekend als een modestad. Het is misschien niet zo groots als Milan op dit gebied, maar ook hier vind je talloze kledingwinkels van de meest exclusieve merken. De winkels zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 9 uur ‘s ochtends tot 8 uur ‘s avonds. Op de grote winkels en de toeristische zaakjes na sluiten deze bijna allemaal tijdens de middaguurtjes voor een siësta. Deze duurt van 1 tot 4 uur.

Winkelstraten

Via Condotti

De Via Condotti is één van de bekendste winkelstraten van Rome. Hier vind je vooral de winkels van de duurdere modemerken terug, zoals Armani, Gucci, Burberry, Dolce & Gabbana en Prada. Kortom, vooral geschikt voor mensen met een dikke portemonnee, maar ook erg leuk om gewoon rond te kijken in de chique winkels.

 

Via del Corso

Deze bekende winkelstraat is vooral populair onder de wat jongere mensen. Hier vind je veel kledingzaken van betaalbare merken als Diesel, Nike en Zara.

 

Vervoer in Rome

Van en naar Rome

 

Vliegtuig

De makkelijkste manier om naar Rome te komen is per vliegtuig. De stad kent twee grote luchthavens: Fiumicino Airport en Ciampino International Airport.

 

Auto of bus

De stad is goed te bereiken met de auto, al kunnen de wegen zowel rondom als binnen de stad erg druk zijn. Parkeerplaatsen zijn ook lastig te vinden in de stad.

 

Trein

Rome is te bereiken met de trein. Hiervoor zal je via Parijs en Milan moeten reizen.

 

Binnen Rome

 

Metro

De metro is natuurlijk een makkelijk vervoersmiddel. Rome kent een vrij simpel metrostelsel met maar twee lijnen, A en B. Deze brengen je naar veel bekende plekken, zoals het Colosseum en het Vaticaan. De metro komt echter niet in het oude centrum. Een standaardticket(B.I.T.) kost 1 euro en een dagkaart(B.I.G.) heb je voor 4 euro. Deze is ook geldig voor de bus.

 

Bus

Rome kent een uitgebreid busnetwerk en dit is ook de makkelijkste manier om in het oude centrum te komen. Een standaardticket(B.I.T.) kost 1 euro en is 75 minuten geldig. Een dagkaart(B.I.G.) kost 4 euro en is ook geldig in de metro

 

Taxi

In Rome heb je legale en illegale taxi’s rijden. De legale taxi’s zijn geel of wit en hebben een meter in de auto. De prijs is afhankelijk van het tijdstip en kan aardig oplopen. De illegale taxi’s hebben geen meter in de auto en zijn een stuk goedkoper. Zorg wel dat je van tevoren en duidelijke prijs afspreekt.

 

Wil je ook Italie ervaren in nederland, kom dan naar wereldkeuken westzaan voor een fantastische wereldkeuken ervaring.