Hollandse keuken

De Hollandse keuken is bekend om gerechten als stamppot, ouderwetse snert en poffertjes. De keuken kent ook enkele unieke Hollandse ingrediënten als kaas, asperges en bruine bonen. Het diner bestaat meestal uit aardappelen, groente en vlees. In Nederland is 18.00 uur de tijd voor het avondeten en een verschil met andere landen zijn ze er in Nederland niet op berekend dat er onverwachts gasten of familieleden aanschuiven. Een dagmenu bestaat over het algemeen uit:

Ontbijt, pap of boterham

Tussendoortje, fruit of koek

Lunch, boterhammen, soep, ei

Tussendoortje, fruit of koek

Avondeten

Koffie met iets lekkers

 

De lunch in de Hollandse keuken

De lunch in de Hollandse keuken bestaat over het algemeen uit hartig belegde boterhammen, deze worden ook meegenomen naar het werk en bij de lunch wordt er vaak melk gedronken. Koffie en thee drink je heel de dag door vanaf het ontbijt tot in de avond. De Hollandse keuken is wel een keuken die toegankelijk is voor buitenlandse invloeden, dit zie je terug in het aanbod van restaurants maar ook in de supermarkten, hier is eigenlijk alles te vinden wat je zoekt of nodig hebt. De laatste jaren zie je in de Hollandse keuken ook een trend van gezondere maaltijden zonder teveel koolhydraten, naast de boterhammen staan er dan ook vaak soepen, maaltijdsalades, wraps of eiergerechten op het menu zoals een omelet.

Vooral kinderen zijn dol op de Hollandse pannenkoeken en poffertjes, deze gerechten worden gegeten met poedersuiker of stroop en zijn een echte lekkernij. Friet, kroketten, frikandellen en bitterballen zijn veel gegeten snacks en kunnen in de grotere steden via een luikje uit de muur worden gegeten. Onze Poffertjes, hebben we wisselend wel of niet in ons wereldrestaurant – afhankelijk van de periode, staan bij ons bij het kidnerbuffet naast het warme buffet. Het staat vlakbij de friet en de frikandellen.

Een tussendoortje is vaak een stuk fruit maar ook een oer-Hollandse koek de stroopwafel wordt nog steeds graag gegeten tijdens een pauze. De Hollandse keuken staat ook bekend om zijn streekproducten, zo heeft iedere provincie en zelfs enkele steden een eigen lekkernij. In het zoete zuiden vind je in Zeeland de bolus, een zoet gebak, in Brabant hebben ze worstenbroodjes en in het Brabantse Den Bosch de ‘Bossche bollen, gebak gevuld met slagroom. In Limburg serveren ze heerlijke vlaaien. In Utrecht hebben ze de bonbon het Domtorentje en in Friesland het suikerbrood. Kaas & worst zijn bekender in ander provincies. Drop is een bekend snoepgoed waarvan Nederland de grootste leverancier is binnen Europa.

 

Traditionele gerechten uit de Hollandse keuken

Traditionele gerechten uit de Hollandse keuken kom je het meest tegen tijdens de feestdagen met kerst of oud en nieuw, Zo zijn er op 31 december overal oliebollen & appelflappen te vinden en met kerst staat de gourmet nog steeds op nummer 1.

Om de Hollandse keuken in huis te halen geven we je twee traditionele recepten van snert en pannenkoeken. Deze kunnen ook tegelijk gegeten worden!

 

erwtensoep

Snert is erwtensoep en in de wintermaanden een favoriet gerecht als lunch of avondeten. Hieronder geven we je graag een heerlijk recept voor een pan ouderwetse Hollandse snert

Ingrediënten

  • ½ kilo spliterwten – 350 gram rookworst
  • 1 winterpeen – 2x schouderkarbonade
  • 1 knolselderij – stuk 200 gr. zuurkoolspek
  • 2 preien – 2 liter rundvleesbouillon
  • 40 gr. Selderij

 

Bereiding snert

  • Was de spliterwten. Schil de knolselderij en de winterpeen. Snijd de knolselderij en winterpeen in blokjes. Snijd de selderij fijn, de prei in ringen en de rookworst in plakjes.
  • Breng in een grote soeppan de spliterwten met de knolselderij, winterpeen, schouderkarbonades en het stuk zuurkoolspek in de bouillon aan de kook.
  • Draai het vuur laag en kook de soep ca. 45 minuten, of tot de spliterwten gaar zijn en uit elkaar beginnen te vallen. Schep af en toe met een schuimspaan het schuim van de soep en roer met een spatel over de bodem van de pan om eventueel aanbranden te voorkomen.
  • Neem de karbonades en het zuurkoolspek uit de pan en snijd het vlees in stukjes. Laat het bot van de karbonades weg. Doe het vlees samen met de prei, de selderij en de plakjes rookworst terug in de pan. Verwarm de soep nog eens 15-20 minuten op heel laag vuur.
  • Breng de soep op smaak met peper en eventueel zout. Als u de soep te dik vindt, verdun hem dan met wat water of bouillon. Serveer de soep samen met roggebrood en plakjes katenspek.

 

Pannenkoeken

Pannenkoeken worden opgerold gegeten gevuld of ongevuld.

Ingrediënten Pannenkoeken 

  • 250 gram zelfrijzende bloem
  • ½ liter melk
  • 2 grote eieren
  • Snufje zout

Bereiding pannenkoeken

Pak een kom en doe daar de eitjes in samen met een snuifje zout.
Doe de melk erbij en doe de bloem schep voor schep in de kom daarna goed mixen zodat er geen klontjes meer in het deeg zijn.
Stop wat boter in de pan en laat het goed heet worden, maar laat de boter niet verbranden. Verdeel de gesmolten boter over de hele pan. Pak vervolgens een goede lepel (grote soeplepel) om beetje beslag in de koekenpan te gieten. Zorg ervoor dat de gehele bodem bedekt wordt met een dun laagje beslag. Bak de pannenkoek aan beiden kanten op een laag vuur totdat hij goed doorbakken is. Hij is klaar als beide zijden een mooi goudbruin kleurtje hebben.
Houdt de pannenkoeken warm. BIj Wereldrestaurant Wereldkeuken Westzaan staan de pannenkoeken naast de grill.

De Pannenkoeken kan je beleggen naar eigen smaak, traditioneel met stroop of poedersuiker maar ook kaas en spek, appels en rozijnen, aardbeien en slagroom zijn veel voorkomende toppings!

Eet smakelijk!