Japans

Wereldkeuken Westzaan - Restaurant & Arcade

De Japanse keuken bij Wereldkeuken Westzaan

De Japanse keuken staat bekend om eenvoudig ogende maar toch diepgaande en complexe gerechten zoals de alom bekende sushi die in verschillende maten, vormen en kleuren worden gemaakt. Ook de Japanse bakplaat / Teppan Yaki is iets wat een authentiek beeld geeft van de Japanse keuken. Bij Wereldrestaurant Wereldkeuken Westzaan streven we er naar u elke dag de lekkerste sushi te geven!

 

Sushi bij Wereldkeuken Westzaan

Sushi is waarschijnlijk het bekendste gerecht uit de Japanse keuken waar veel verse vis, groente en soms ook vruchten of vlees met rijst tot een kleurrijke en artistieke combinatie worden verweven.

 

Wat is het succes van sushi?

Om het succes van sushi te bepalen, is het goed om eerst te kijken naar de oorsprong van dit gerecht. De Japanse cultuur heeft een heerlijke en gezonde traditie in de vorm van sushi. Een bereidingswijze die inmiddels over de gehele wereld een vlucht heeft genomen en ook hier in Nederland erg populair is. De basis van het gerecht is rijst, wat op smaak gemaakt is met een toevoeging van rijstazijn. De naam sushi is letterlijk te vertalen als ‘het is zuur’. Deze rijst wordt vervolgens aangevuld met, vaak 1 soort, vis of groente en ei. De wijze waarop de sushi wordt samengevoegd is verschillend van techniek en heeft ieder zijn eigen naam.

 

 

Het succes van sushi in een notendop

Sushi was van oorsprong het voedsel voor de arbeidersklasse en bedoelt als versterker en energiebron. Een goede en gezonde aanvulling op de maaltijd, die prima past in het vetarme dieet van de Japanners. De westerse populariteit begon in de jaren negentig in Amerika. Sushi eetgelegenheden schieten als paddenstoelen uit de grond, en veroveren het Amerikaanse publiek. De trend werd meegenomen naar Nederland, en neemt langzaam een steeds grotere plaats in. Tegenwoordig is de keuze in sushi restaurants groot en kun je ‘to go’ een hapje sushi meenemen uit de supermarkt. Een gezonde keus om uit eten te gaan, maar vooral ook een trend die past bij de lifestyle van licht en gezond eten bepaald het succes van sushi.

 

Soorten en maten

Sushi is een klein hapklaar pakketje met als basis rijst. Deze rijst is bij voorkeur van een kleverige soort, dit maakt het opbouwen van de sushi een stuk gemakkelijker. De rijst wordt op smaak gebracht met in ieder geval een mild zuurtje, bijvoorbeeld in de vorm van rijstazijn. Dit wordt ook wel vinegared rijst genoemd. Een beetje suiker en zout maakt het smaakpalet compleet. Dit vormt de basis waarop de verschillende soorten sushi gebouwd kunnen worden. Rauwe zeevis, groenten en ei in de vorm van omelet zijn de meest voorkomende toevoegingen. Het stukje sushi moet een behapbaar formaat hebben, en wordt door de echte Japanner het liefst zo puur mogelijk gegeten. De verse smaakbeleving staat hiermee voorop. De westerse inbreng vanuit de ontwikkeling in de Verenigde Staten, heeft het palet aan groente en kruiden verbreed, en maakt ook meer gebruik van sausjes. De wijze van eten is met de hand. Ook hierin zie je in de westerse variant dat er vaker stokjes worden gebruikt om sushi te eten, terwijl dit in Japan niet gedaan wordt.

 

Klein maar fijn

De eenvoud en de puurheid van smaken van dit kleine gerechtje maken het succes van sushi. Een gerechtje bedoelt om je hernieuwde energie te geven, en het lichaam te versterken. Het spreekt tot de verbeelding en geeft een impuls aan de gezonde levensstijl die graag nagestreefd wordt. In de Japanse traditie wordt bereiding van de sushi gedaan met slechts een beperkt aantal ingrediënten, wat nog altijd wordt geserveerd als sushi in de puurste vorm. Daarnaast zijn er in de westerse varianten veel meer toevoegingen en verschillende bereidingswijzen. Het succes van sushi zit vooral in die samenvoeging van twee werelden.

 

Teppan yaki bij Wereldkeuken Westzaan

 

Creatief koken met teppanyaki

Teppanyaki is een moderne Japanse bereidingswijze waarbij er gegrild wordt op een ijzeren ondergrond. De licht gekruide maaltijd die hiermee wordt bereid, blinkt uit in versheid en smaak. Bij Wereldkeuken Westzaan willen we zo dicht mogelijk bij de origine blijven qua smaak. Van origine is de Japanse vorm vooral aangekleed met Kobe-rundvlees, noedels of een soort pannenkoek met groente, vlees en ei. In de westerse vorm wordt er ook garnalen, kip en groente toegevoegd, en ontstaat een brede keuze aan smaken.

 

Het ontstaan van teppanyaki

Het ontstaan van deze kookkunst lijkt vooral uit de thuiskeuken van Japan te komen en het verhaal doet dat er een na de tweede wereldoorlog een restaurant werd geopend door Juioka, waarbij hij een gevonden ijzeren plaat op flamboyante wijze gebruikte als kookplaat. Met zijn expressieve manier van koken wist hij vooral de westerse bezoekers te trekken, en hierop worden de huidige shows van teppanyaki chefs nog steeds gebaseerd. Met veel uiterlijk vertoon, rondvliegende ingrediënten en een hoog vuur, wordt de maaltijd ter plekke klaargemaakt. De Japanse worstelaar Aoki bracht de kookkunst naar Amerika en mixte deze met westerse invloeden. Zijn restaurant ‘Benihana’ heeft inmiddels vestigingen over de hele wereld. Er wordt ook vaak aangegeven dat teppanyaki is ontstaan doordat Japanse chefs gingen koken in Amerika met de voor handen zijnde materialen en gebruik maakten van bakplaten voor hamburgers. Hierdoor ontstond hun eigen versie van grillen op de plaat.

Call Now Button